16.12.07

Sikkerhetsgjerdet

En britisk kristen hjelpeorganisasjon i Betlehem selger julekrybber med et "sikkerhetsgjerde" som skiller tre hellige tre konger fra stallen.

"The model, which depicts the three wise men cut off from the stable by a huge wall, is being offered for sale by the Amos Trust, a British Christian organisation. The Amos Trust’s founder, Garth Hewitt, said: “I was in Palestine recently and some of the craftsmen who work for us had made a large Nativity scene with a wall in it for use in a church.“I thought it would be a good idea to draw attention to the plight of some people living in Bethlehem, so I asked them to make a smaller one for families.”Mr Hewitt denied that there was anything political about the model." Kilde Jewish Chronicle

De tre hellige konger kom ikke med bombebelter fulle av spiker men med gaver og tilbedelse. Gjerdets plassering måtte selvsagt bli kontroversielt men har etter den palestinske intifadaen fra 2000 sparte mange liv.

En lang rekke selvmordsbombere kom fra Vestbanken over til Israel:

18 mai 2001: 5 døde og 74 sårede i Netanya, terroristene kom fra Tul Kharem. 1 juni samme år: 21 døde og 84 sårede i Tel Aviv, selvmordsbomber fra Qualqilya. 9 august samme år: 15 døde 130 sårede i Netanya, selvmordsbomber fra Jenin. 27 mars 2002, 30 døde 64 sårede i Netanya, selvmordsbomber fra Tul Kharem. 31. mars samme år, 15 døde og 40 sårede i Haifa, selvmordsbomber fra Jenin. 7 mai 2002, 16 døde og 55 sårede, selvmordsbomber fra Nablus. 5 juni samme år, 17 døde og 38 sårede i Megido, terroristene kom fra Jenin.

Mitt siste eksempel (men listen kunne gjøres lengre): 18 juni 2002, 19 døde og 38 sårede i en bombe i Jerusalem, terroristene kom fra Nablus via BETLEHEM .... Den bisarre ironien er at gjerdet i Betlehem kom som et resultat av at Hamas sendte en selvmordsbomber fra Betlehem til en buss med sivilister i Jerusalem. Selvmordsbomberen var Muhamed al-Ral, an Islamic law student at An-Najah University i henhold til Hamas selv. Se sak her.

"From [Betlehem] he infiltrated Jerusalem's southern city limits the night before the bombing, despite a massive deployment by police and soldiers alerted by intelligence warnings of an attack in the capital." (kilde Israelsk UD)

Gjerdet/muren har stanset dette så og si momentant. Dette er en annen historie enn Josef og Maria på vei til Jerusalem via Betlehem 2007 år siden. Sammenligningen er en skam.

Den britiske krybbeutstillingen er ingen tilfeldig affære. Også i fjor var det vanlig i mange kirker i Storbritannia å plassere en mur i juleutstillingen og slik trekke en parallell mellom palestinerne og jesusbarnet på en side og Herodes og Israel på den andre.

En slik moralsk kollaps er i dag mulig uten synderlige protester. Ikke bare er årsakene klare. Var der ingen selvmordsbomber(e) fra Vestbreddens byer slik som Betlehem ville det ikke finnes en mur gjennom byen.

Men de jødeiske bosetterne i område plager palestinerne osv. Det er det dessverre en del rett i så langt jeg kan bedømme, men det er ikke årsaken verken til selvmordsaksjonene eller muren. Det spørsmålet som heller burde stilles er hvor det er blitt av de kristne i Betlehem? Selv om det er friksjoner mellom jødene og palestineren i Betlehem så har ikke jødene drevet palestinerne ut, men de kristne ser likevel ut til å flykte. Før PA tok over Vestbredden var Betlehem i hovedsak en kristen by. Nå har de aller fleste kristne palestinerne flyktet.

Hvis der er en parallell til julehistorien i dette politiske jordskjelvet vi nå ser er det at det igjen er de kristne som forfølges i de palestinske områdene og at Israel er en trygg havn både for dem og for de palestinerne som frykter den islamske terror og palestinske rettsløshet.