15.1.09

Live on TV

Det er en kjent sak, men nyttig å minne om: Victoria Terrasse (Gestapos hovedkvarter) ble angrepet flere ganger under andre verdenskrig av britiske fly. Den 31. desember med 12 fly. 78 sivile nordmenn ble drept, 57 skadet og en 150 oslofolk mistet hus og hjem. Ingen bomber traff VT.

Bergen den 4 oktober 1944: et stort antall bombefly angriper en ubåtbunker i Laksevåg ved Bergen: 193 drepte sivile og 180 skadet. Holen skole truffet og 61 elever ble drept. Og kunne vi fortsette.

Lignende hendelser fant sted over hele Europa. Hva ville skjedd med opinionen og politikerne om TV bilder fra disse lemlestede var sent kontinuerlig på TV til de allierte? Hva om propagandamaskineriet til Gestapo hadde hatt adgang til satelittkanaler? Hvordan ville den norske regjeringen reagere om de visste at hele Norge fikk umiddelbare bilder av de døde. Hvordan ville den norske opinionen reagere. Ville flere få sympatier med nazistene?

Dette avgjør ikke om krigen var rettferdig eller ikke, men en krigførende part i dag om de mener de må føre en retterdig krig har en massiv utfordring i å møte denne propagandaen.

Ingen kommentarer: