16.2.10

Skah-saken - en pinlig håndtering fra regjeringen

Marinejegerne som på fritiden hjalp Anne Cecilie Hopstock til å ta hente sine barn fra Marokko utsettes for mye kritikk i Norge. Dette får konsekvenser: "Sjøforsvaret ser svært alvorlig på at vårt personell, og særlig at denne kategorien personell, er involvert i forhold som kan skade Forsvarets omdømme og tillit i samfunnet, sier generalinspektøren for Sjøforsvaret, Haakon Bruun-Hanssen." NRK i dag.

De to offiserene får likevel lov til å fortsette i Forsvaret og de refses ikke. Men de får "krass kritikk" av ledelsen.

Dobbel standard
De to offiserene må oppleve dette som underlig. Her redder de to norske uskyldige barn fra en voldelig mann som holder dem stengt inne og borte fra sin mor. Og de har trodd at norske UD velsignet og støttet oppdraget. Men så snart media i Norge kaster seg over saken rakner støtten og de står alene, så alene at til sist tvinges Forsvaret til å offentlig henge dem ut til tørk.

Det hele er mer en underlig siden UD spilte en instrumentell rolle i flukten de også. Ambassaden i Rabat åpnet dørene for barna og fraktet dem med bil til et gitt sted for videre transport. Dette skjedd med utenriksministerens velsignelse. UD har forsvart sin handlemåte. Det skulle bare mangle.

Over til Forsvarsdepartementet: Ministeren uttaler i VG: Faremo: "Uakseptabelt at våre ansatte deltar i private operasjoner". Ingen støtte fra det holdet. Tvert om, kjølig avstandtagelse. Marinejegerne støttes av sine kolleger og av Offisersforbundet. Ellers står de alene.

Regjeringen stiller seg bak UD, men kritiserer offiserene som gjorde jobben.

Dårlig nytt for mødrene i kommende 'Skah-saker'
Redningsoperasjonen av Hopstocks barn var altså "uakseptabel". Nå skal det bli ulovlig for tidligere offiserer, spesialsoldater og politi å drive med slike sikkerhetstjenester etter at de slutter i tjenesten.

Forsker ved NUPI, Iver Neuman (som kjenner UD veldig godt), sier at det er ca 200-300 slike Skah-saker i året. Med Faremos forslag kan disse norske mødrene i realiteten bare glemme å få en slik hjelp som Hopstock fikk. Da må de i så fall gjøre seg til kriminelle dersom forslaget fra Farmo blir vedtatt.

At Forsvaret har et regelverk for hva deres mannskaper kan gjøre på fritiden er en annen sak. Det må en gjerne se på. Dette kunne en gjøre siden en gang uten å la det framstå som en refs av offiserene og undergraving av Hopstocks sak.

Ingen har funnet at offiserene har brutt noe regelverk. Heller ikke Generaladvokaten. Når Forsvarsminister Grete Faremo nå vil nekte norske offiserer jobb i sikkerhetsbransjen etter at de slutter i Forsvaret er dette en overreaksjon. En framtidig 'Hopstock' vil nå ikke finne hjelpere til å redde sine barn. Hvilken side er regjeringen på?

Norske verdier
En må forstå at UD ønsker å dysse ned episoden. Det er greit. En kan ikke vente at den norske regjeringen skulle feire flukten med fanfare og trommer. Men den nedlatende arroganse og distanse som forsvarsministeren har vist overfor dem som tok ansvar er skammelig og unødvendig. Faremo valgte å blidgjøre VG framfor å stå fast på det som var i tråd med norske verdier og norsk rettsfølelse - og ikke minst stå bak sine mannskaper som igjen har utmerket seg positivt.

En norsk domstol har slått fast at faren er voldelig og ga foreldreretten til moren. Barna har dobbelt statsborgerskap. Dette er et dilemma. Domstolen har rett i Norge. Spørsmålet er om vi har rygg til å si at domstolen her forfekter universelle verdier vi ønsker å fremme i verden. Så kan Marokko ta det til etterretning. Norge har sjelden anledning til å gjøre dette, med så få omkostninger. Den anledninge lot regjeringen gå fra seg.

Saken reiser spørsmål om regjeringen har egentlig noen sterk tro på de norske verdiene vi bygger vårt samfunn og vår rett på? Norsk rett gjelder ikke i Marokko, og vise versa. Det er klart. Men moren er norsk, og barna også, og de overgrep som har skjedd er klargjort av en norsk domstol. Når så dette får en lykkelig utgang, hvorfor ikke glede seg over det? La UD ta seg av diplomatiet men la konklusjonen ligger der den ligger; dette var riktig og rett.

I stedet går Forsvarministeren inn for å skade Hopstocks sak - og alle etter henne - og norske offiserer som tok ansvar. Det er ynkelig.

Ingen kommentarer: