4.5.05

Om frihandel, EU og rettferdighet i verden


Jeg trodde neifolk ikke likte frihandel?!

Bergens Tidenes lederskribent er som kjent ikke tilhenger av EU. Det er det sikkert mange gode grunner til, men hva som ikke holder vann er at vedkommende ikke forstår hva EU er. Eller ikke vil. Og i verste fall ikke egentlig forstår hvorfor han er mot.

Jf retorikken i sist ukes leder om
Laksesaken:

"EUs handlemåte overfor norsk oppdrettsnæring er prinsippløs og uverdig", EU-kommisjonen sitt korstog mot norsk laks er velkjent" "Sammenslutningen, som ellers taler så varmt om frihandel og rettferdig konkurranse, består på ingen måte eksamen når markedet prøves av land som ikke er medlemmer. Beskyldningene om dumping og kunstig lave priser er dårlig fundert. De bærer preg av paniske unnskyldninger for å beskytte egne produsenter. Det er pinlig og lite troverdig,
det EU holder på med i denne saken." "EU skalter og valter med en næring som har gjort mye for å bli konkurransedyktig i et internasjonalt marked." osv.
Noen bør minne lederskribenten om at EU er et marked som Norge ikke har fri adgang til for våre fiskeprodukter. Det er en av hovedgrunnene til at vi ikke er med. Vi vil ikke delta i EUs frie fiskemarked, fordi vi tror det vil skade norsk fiskerinæring. Det er et legitimt argument, trolig galt, men ikke ubegripelig.

Når EU beskytter sine egne lakseprodusenter så er ikke det noe annet enn hva Norge gjør som beskytter vår fiskeri- og landbruksnæring. Blant annet ved ikke å bli med i EU. Ja, verden er urettferdig...

I EU kan en, om en er lederskribent og ikke har bedre ting fore, faktisk skrive en leder om Norge som beskytter norsk fiskeri og landbruk mot sine europeiske naboer. Urettferdig som det er, men noen vil kanskje mene at det norske nei'et er nettopp en "panisk unnskyldning for å beskytte egne produsenter".

Vil en først stå utenfor EU fordi EU er for mye markedsøkonomi så kan en ikke samtidig kreve frihandel med EU. Er en mot markedsøkonomi må en da ha en viss respekt for handelshindre. Det er jo den eneste fordelen ved utenforskapet, å beskytte seg mot konkurranse. Prinsipielt.


Dette er med all respekt "prinsippløst", for å sitere ledeskribenten.

Ingen kommentarer: