11.8.06

Den totalitære lengsel - igjen

Et begrep som beskriver kommunismen og fascismen sin tiltrekningskraft siste 100 år, men som har eksistensielle gravitasjon utenfor de revolusjonære og langt inn i de bredere politiske skikt. Etter kommunismens fall har venstresiden igjen funnet et tilstrekkelig nihilistisk og antivestlig objekt for sin lengsel.

Likeheten mellom Hezbollah og Røde Khmer er slående, i det at de begge er riktig ekstreme, nihilster, der sine egne ofres gladelig og velbegrunnet for saken, og der de begge har folkemord i tankene. Den ene lykkes. Å se RV og andre aktivt støtte Hezbollah er nesten umulig å fatte. Hvor er det blitt av rettighetssamfunnet og folkets forkjemper, den lille mann?

Et av sentrale motivene i etterkrigstiden var sosialdemokratiets kamp og oppgjør med sin egne venstrefløy og de bortenfor. Realisme og idealisme besinnet de store ansvarlige grupperinger. Norske interesser stod på spill - og demokratiske verdier.

Det nye nå er at venstresiden er på knærne for de mest blodtørstige despoter, så nyttige som nyttige idioter noen sinne kan være, mens verken AP eller H går ut i striden slik de gjorde før. Tvert om, utenriksministeren som jeg tror hadde de rette instinkter er blitt taus og trolig alene, skremt på plass (?); mens Kåre Willoch i lang tid har fra å trekke fram et mer balansert og informert syn på Palestinakonflikten nå har mistet all forståelse for Israel og tviholder fortsatt på at nøkkelen til fred og fordragelighet er at Israel stabler opp innrømmelser og tilstår sin skyld. Willochs forstand i den kalde krigen er borte.

Bondevik som den skjærgårdsseiler han er legger seg sammen med Vårt Land inn på en Israel-kritisk forsikthetslinje slik bare små småstater kan.

Den totalitære lengsen etter Israels undergang og forståelse for terroren møter nå ingen motstand.

Vel, inn kommer Fremskrittspartiet! de som alltid lukter hvor gunstige vinder blåser. Det er med undring vi ser det nye bildet i dagens viktigste utenrikspolitiske sak. Kanskje med en Frp'er som kringkastingssjef vil vi snart få se de bildene vi ikke får se, av hanemarsjerende hitlerhilsende Hezbollahsoldater som skriker død, død, død. Og kryssklipper med RVs Torstein Dahle og Gaarder osv.

Med en slik massiv flørt med den totalitære drift langt inn i det etablerte, er vi da tilbake til 30-tallet? Er vi virkelig der?!

1 kommentar:

Anonym sa...

Jeg kan ikke annet enn gi 100% tilsluttning til dine synspunkter.

jeg har lagt inn noen komentarer hos Øyvind Strømmen som jeg forøvrig mener har mange fornuftige synspunkter.
Mvh

Amund Lie