11.8.06

Manipulerte bilder fra Libanon

Reuters fotograf i Libanon, Adnan Hajj, har fått sparken etter at det er fastslått at to bilder er manipulert for å vise større dramatikk og ødeleggelse av israelsk bombing.

Hajj var også fotografen som leverte en rekke bilder fra Qana til Reuters. En rekke bloggere hevder nå at han og andre fotografer som arbeidet for Reuters og Associated Press bevisst eller ubevisst har latt seg bruke til å lage propagandabilder. Verden over gikk det bilder av en redningsarbeider som bærer ei lita jente, tydligvis død eller alvorlig skadet. Problemet, påpeker flere, er at det finnes en rekke bilder av samme mann, med samme jenta, i ulike situasjoner med ulik påkledning og med uforklarlige store tidsforskjeller.

På noen bilder ser vi "redningsarbeideren" uten hjelm og gul vest - mens på andre har han fått på hjelm og vest, og på et tredje også latex-hansker - hele tiden med samme jenta i hendene.
Hvert enkelt bilde har dato og klokkeslett. Flere av bildene som er tatt for Reuters og Associated Press er av samme mann med samme jente i armene i flere positurer og fra flere vinkler. Bildene har 4 timers tidsforskjell mellom seg. Det er jo litt underlig at denne mannen har vandra rundt i ruinene med denne jenta i 4 timer.

Kanskje det merkeligste er at det også finnes et bilde av jenta i en ambulanse som er tatt 9 timer før bildene av den samme redningsarbeideren som bærer henne ut av ruinene. Enda et bilde fra AP viser hvordan jenta legges inn i ambulansen - tre timer etter det første bildet av jenta allerede inne i ambulansen.

En annen blogger peker på at bilder som er tatt kun en time etter at bygningen i Qana kollapset viser døde kropper som allerede har stivnet - slik stivhet i lemmene opptrer ikke før etter 12-24 timer. Det er en røde kors mann som er avbildet sammen med de døde.
Se saken her.
Det er alltid mulig at det finnes gode forklaringer på slike tilsynelatende mysterier. Men vi savner den kritiske journalistikken som kan gi sikkerhet i slike saker. Ble disse bildene manipulert ville fotografer og journalister og trolig Røde Kors-representanter på stedet oppdaget det. En rekke journalister har allerede klaget over Hezbollahs mediekontroll. Ville journalister som avslørte dem, rekke levende tilbake til hotellet? Eller er journalistene og hjelpearbeidere nå i blodtåka der Israel er fritt vilt?

Ingen kommentarer: