3.8.06

Israels tabbe? Et nytt Irak?

Isreal må forsvare seg. Og tradisjonelt har de alltid klart dette, men stilt overfor en asymmetrisk krigføring satt i et omfattende system a la Irak, hva da? Selv terror og enkelte selvmordsbomber har de funnet rimelig gode mottrekk for. Enten det er egen anti-terror-operasjoner eller sikkerhetsmuren. Tidligere når de har gått inn i Libanon har de møtt gerilja-soldater uten trening verken i konvensjonell eller god gerilja-krig. De har riktignok møtt den type fanatisme som ofrer alt, ikke bare seg selv, men gjerne kvinner og barn, ja kanskje helst disse, men trolig ikke så gjennomført som nå. I Irak er denne typen krigføring så systematisk og omfattende at USA i dag ikke har en effektiv respons.

Den pågående krisen i Libanon fikk først lite oppmerksomhet fra det radikale islam. Tvert om fikk Hezbolla noe av skylden, selv offentlig fra land som Saudi-Arabia. Nå er dette snudd. Snøballen ruller, slik som i den danske karikatur-striden, skriver bloggeren Aardvark i Islamist bandwagon. Libanon blir nå fokus for den islamske radikale bølge, del av al-Qaedas store fortelling. Vi ser en konkurranse mellom islamisten om å pisk opp stemningen og fortolke krisen inn i det store korstoget. Og Aardvark forventer at bin Laden snart kommer inn og fortolker motstanden i Libanon som del av hans store vision. Aardvarks interessante observasjon er at as-Qaeda i mindre grad nå er en militær makt men en forteller, en som skaper bildet av den store konflikten mellom oss og dem.
Langsiktig er dette ille. Kortsiktig kan det mobilisere mer terror. Vi har alt sett rapporter om at jihadister fra Irak nå busses over til Libanon... Dette kan være sludder, men tanken om at H i Sør-Libanon og terroren i Irak finner hverandre både i taktikk og mobilisering er skremmende. I så fall er Israel inne i en situasjon de ikke lett vil kunne takle, som samtidig med en fiendlig verdensopinion nå møter en fiende på bakken som de ikke kan knekke.
Kanskje er det dette som endelig vil skaffe Israel flere "venner". Det interessante er jo at Egypt og Jordan m flere vil skjelve ved tanken på et Irak med Hezbollah som helter. Hezbollahs gule flagg vaier alt i gatene i Kairo og Amman. Kanskje Frankrike og EU, tross sin feighet og opportunisme, vil måtte takke farvel til sin innflytelse i regionen om ikke de bidrar til å sikre Israels og Libanons sikkerhet og stabilitet, ta side. En har en følelse av at mens Hezbollah vokser og skaffer seg bedre raketter og sprengstoff, mens Teheran bygger sine raketter og bomber, nærmer dagen seg da Europa må velge. Men Europas even til å utsette og omgå slike valg er stor, jf Bosnia.

Ingen kommentarer: