29.8.06

Israel bombet ambulanser? Neppe

En av de mest opprivende hendelser under Libanonkrigen var Israels bombing av to ambulanser som tilhørte Røde Kors. Saken kan ha vært fabrikkert, viser det seg.

Flere bloggere har studert bildene av de to ambulansene som var rammet og det er ikke vanskelig å se at det sannsynligvis er ugler i mosen. Les en interessant (men litt for) omstendelig gjennomgang på Zombietime. Nå skal en selvsagt ikke kjøpe denne kritikken uten videre. Men historien peker på at mediadekningen ikke var god nok. Bare et blikk på den "bombede" ambulansen burde gjøre en dreven krigskorrespondent mistenksom.

Det er dette som er den egentlige saken her, at journalister og fotografer ikke ser ut til å referere kritisk fra fronten og at redaktører ikke ser kritisk på reportasjene. Saken viser også at Røde Kors ville tjene på å gå sin egen organisasjons rolle etter i sømmene. Hvis saken er fabrikkert har sannsynligvis lokalt ansatte stått sentralt.

Media over hele verden rapporterte 24 juli at to ambulanser var truffet av raketter fra enten et israelsk helikopter eller fly. Associated Press sin journalist beskriver det slik:
In the incident Sunday, one Red Cross ambulance went south of Tyre to meet an
ambulance and transfer the wounded to the hospital. "When we have wounded outside the city, we always used two ambulances," Deebe said. The rocket attack
on the two vehicles wounded six ambulance workers and three civilians - an 11-year-old boy, an elderly woman and a man, Deebe said. "One of the rockets hit
right in the middle of the big red cross that was painted on top of the ambulance," he said. "This is a clear violation of humanitarian law, of international law. We are neutral and we should not be targeted." Kassem Shalan, one of the ambulance workers, told AP Television News that nine people were injured. "We were transferring the wounded into our vehicle and something fell and I dropped to the floor," he said. Amateur video provided by an ambulance worker confirmed Deebe's account of damage to the vehicles, showing one large hole and several smaller ones in the roof of one ambulance and a large hole in the roof of the second. Both were destroyed. The Israeli military said it was investigating the incident.
Bilder som viste et pent rundt hull i take på en ambulanse gikk verden rundt. Problemet med disse bildene, som det finnes nå mange av, er at hullet uten tvil er etter en lufteventil på taket som er fjernet, revet av, ikke etter en rakett eller bombe. Det er kun i tegneserier at bomber og raketter lager så perfekte runde hull. For det andre er det omfattende rust-skader på taket av ambulansen, noe som neppe kunne oppstått etter noen få dager. For det tredje ble det meldt om en eksplosjon og brann inne i ambulansen, men bildene viser derimot moderate skader. For det fjerde er sjåførene avbildet først på sykehus med bandasje i ansiktet men så, seks-syv dager senere avbildet foran ambulansen uten bandasje og uten tegn på arr eller sår. Osv.

Først og fremst: En rakett eller bombe som rammer en VW transporter ville smadret kjøretøyet i småbiter.

Hva som egentlig skjedde, om dette var en kraftig overdrivelse og at den faktisk var utsatt for en form for beskytning, eller om hele saken var fabrikkert fra A til Å er vanskelig å vite uten en skikkelig uavhengig gjennomgang. Men akkurat det får vi trolig aldri. Og det er det som er problemet. Krigen er over, historien om ambulansene er allerede etablert i den libanesiske og europeiske forestillingsverden, journalistene vil ikke eller våger ikke grave.

Media var der, men vi kan ikke stole på dem. "To ambulanser truffet av israelske jagefly .... " Skaden er gjort.

1 kommentar:

Anonym sa...

I Israel foreligger i dag en enorm elektronisk dokumentasjon på praktisk talt hvert eneste bombenedslag, med data om hvordan målet ble klassifisert eller feilklassifisert med hensyn til Hizbollah tilstedeværelse, sivile i umiddelbar nærhet, og valg av våpentype, faktisk bombenedslag og virkning. Med dette materialet ville det eksempelvis være mulig å gå inn i landsbyen Qana, det lille FN-området i Khiam eller bydelen Ashrafiyeh i Beirut og foreta åstedsbefaring fra ruin til ruin, fra nedslag til nedslag, med elektronisk dokumentasjon på medbrakte bærbare pc-er.
Dersom man drar parallellen tilbake til den 2. verdenskrig så var bomber så lite presise at man trengte hundrevis for å være sikker på å ta ut et bestemt mål. Derav begrepet teppebombing! Som bla. et svar på Tysklands terrorbombing av London med V-1 og V-2 raketter, så svarte de allierte med å teppebombe tyske byer der tusenvis av sivile omkom hver dag. Relativt sett så er derfor de sivile tapene vi ser i Libanon i dag svært begrenset i forhold til hva tilfellet var under f. eks den 2. verdenskrig eller Vietnam-krigen, der man var mer eller mindre tvunget til å bruke store mengder "dumme" bomber for å ta ut et mål, med det resultat at mange sivile blir drept.
Teknologiske nyvinninger som laser og GPS-styrte bomber har derfor sterkt bidratt til at de sivile tapene i konflikter de siste 20-årene relativt sett har gått drastisk ned.
En annen faktor som og er verdt å nevne er at enhver væpnet konflikt har flere dimensjoner. Israel sitt problem har tradisjonelt vært at de vinner krigen på bakken og i lufta, mens de stort sett alltid taper krigen i internasjonal presse. En av de sikreste måtene å tape mediekampen og kampen om opinionen er å bombe "sivile", kvinner og barn. Dette er Israel selvsagt smertelig klar over og vil derfor gå svært langt i sin anstrengelser for å begrense sivile tap. Dette er faktisk en av de viktigste drivkreftene til at vestlige land i dag satser så tungt på presisjonsstyrte våpen. Alternativet hadde jo vært f. eks teppebombing med enorme sivile tap.
På motsatt side så vil jo Hizbollah tvert i mot være interessert i å fremlegge så høye sivile tapstall som overhodet mulig. Vi må også huske på at Hizbollah i denne konflikten selv ikke oppgir tapstall. Sannsynligvis er et hundretalls Hizbollah-soldater drept i løpet av de siste uker med kamphandlinger, men i og med at Hizbollah ikke opptrer i uniform, så er det tilnærmet umulig for journalister å få klarhet i om de drepte er sivilister eller Hizbollah. Videre så er det verdt å påpeke at Hizbollah opptrer blant sivilbefolkningen, bla. i den hensikt å heve terskelen for Israelske angrep. Rakettbatterier og stillinger plasseres bevisst i nærheten av sivilbefolkningen. for på den måten å avskrekke fra angrep. Skulle derimot Israel allikevel angripe er det derfor en god mulighet for at sivile blir drept, og selv om Hizbollah da tapte det slaget, så har man allikevel vunnet en seier i media.
Dessverre så er slike problemstillinger lite diskutert i norske media, der den ene avisen etter den andre nærmest uhemmet overgår hverandre i å oppgi sivile tap med fokus på kvinner og barn.
Krig er og forblir grusomt, men samtidig så tror jeg det er viktig at man noen ganger setter følelsene litt til side å forsøker å analysere de ulike faktorene som spiller inn i en moderne konflikt.