2.8.06

Undersøkende journalistikk?

Hvor er den undersøkende journalistikken i Libanon?

Hva skjedde i Qana der titals døde i en kollapset bygning? Hvorfor melder flere kilder om at det gikk 8 timer fra bygningen ble truffet til den kollapset uten at dette dekkes av media. Den kunne være sterkt skadet og kollapset som en følge av dette, men hvorfor var det fortsatt så mange sivile i kjelleren? Det meldes også om en eksplosjon - altså en sekundær.
Kanskje søkte de skjul uten å vite at bygningen var i ferd med å falle. Dette er nok den mest sannsynlige årsaken. Kjernen er at Hezbollah systematisk plasserer sine raketter, ramper og lagre blant sivile for å forårsake egne sivile tap, og at dette kan ha vært tilfelle her. IDF mener det hadde klare bevis for dette. Og det er få som betviler dette, også internasjonalt.
Det israelske militære melder om at Qana ble brukt til daglige rakettutskytninger mot Israel. IDF melder om 150 utskytninger fra Qana de siste 20 dager før. IDF har også vist bilder av ramper og raketter som flyttes i stilling inne i byen. IDF sier at bygningen ble bombet fordi de mente det var Hezbollah soldater og utstyr der.
Dessuten, fra første dag har Israel advart sivilbefolningen gjennom media og pamfletter. De er bedt om å fjerne seg fra Hezbollah og deres utskytningssteder. Samtidig har bombingen blitt opptrappet gradvis for å gi de sivile tid.
Vital Perspectives har oversatt pamfletten som er sluppet over området, den sier: "To all citizens south of the Litani River Due to the terror activities being carried out against the State of Israel from within your villages and homes, the IDF is forced to respond immediately against these activities, even within your villages. For your safety! We call upon you to evacuate your villages and move north of the Litani River.
State of Israel"
Hvor er de undersøkende journalistene? er de redde?
Hvor er intervjuene med gråtende israelere, sørgende IDF-soldater? Hvor er den saklige informasjonen om hendelsesforløpet slik IDF dokumenterer det? Selvsagt må dette dekkes kritisk. Hvorfor vises ikke bildene fra IDF som viser hvordan de treffer Hezbollahs militære mål blant sivile bygninger?

Ingen kommentarer: